Varmepumper til hytter og fritidsboliger

Fordelen med varmepumper til hytter og fritidsboliger!

Varmepumper til hytter og fritidsboliger er mere enn bare behagelig varme under oppholdet.

Hytter er utsatt for fukt, frosne rør og andre skader som følger av for lav innetemperatur.

Det er mange grunner til hvorfor du bør ha lunk i hytta mens du er vekk, og det kan en varmepumpe hjelpe deg med.

Du kan spare opptil 75 prosent sammenlignet med andre strøm produkter. (panelovner etc).

hytter og fritidsboliger

Maksviftehastighet

På modeller som ikke har egen funksjon for vedlikeholds varme kan temperaturen settes til 10 °C manuelt når hytta ikke brukes. Husk at viftehastigheten bør stå på maks! Hvorfor maks? Det er fordi at luften må komme seg helt bort til den andre siden av hytta, og det kan fort være 2-3 graders forskjell om vifta ikke står på fullt.

Besparelser

Enova bruker en tommelfingerregel som sier at for hver grad du senker temperaturen, sparer du 5 prosent strøm. Det vil si at 6 °C høyere vedlikeholdsvarme gir 30 prosent høyere strømbehov. Varmepumper med årsvarmefaktor* på 4 får 75 % «rabatt» på denne økningen.  Derfor vil 6 °C høyere temperatur øke strømbehovet med 7,5 % med luft-til-luft-varmepumpe.  I tillegg vil varmepumpa sannsynligvis fungere mer effektivt ved 10 °C i vedlikeholdsmodus, blant annet fordi den leverer lavere temperatur og vifta kan gå for fullt uten å sjenere noen. 

  • 2 kr/kWh: 1800 kr  
  • 4 kr/kWh: 3600 kr 
  • 6 kr/kWh: 5400 kr

Det er absolutt ikke grunn til å ha lavere temperatur enn ca. 10 °C. Kostnadene for eventuelle vannskader er i en helt annen liga! Derfor er det alltid en fordel for hytte eiere å kunne følge med varmepumpa via app eller lignende.  Det er blitt ganske vanlig at man nå får sms ved strømbrudd på hyttefelt.

Spørsmålet hytte eiere bør stille seg:

Hvor lenge varer varmen på 16 °C kontra 10 °C før rørene fryser? Man har litt bedre tid på seg å komme seg til hytta ved varsel om strømbrudd! Merkostnaden for å ha varmepumpen på 16 °C er egentlig en billig forsikring kontra kostnaden ved vannrør brudd.

årsvarmefaktor* = Årsvarmefaktoren avgjør hvor mye energi du sparer med et varmepumpeanlegg; den uttrykker hvor mye varmeenergi anlegget leverer i forhold til hvor
mye elektrisk energi det bruker i løpet av et år. Du finner teoretisk årsvarmefaktor (SCOP) på varmepumpens energimerke.

Årsvarmefaktor og energisparing:
1 = 0 % besparelse
2 = 50% besparelse
3 = 67% besparelse
4 = 75% besparelse
5 = 80% besparelse
6 = 83% besparelse
8 = 88% besparelse
10 = 90% besparelse

Les mer om scop og andre begrep. Klikk her!