Fakta og myter om varmepumper!

Vi prøver her å se nærmere på fakta og myter om luft til luft varmepumper: Fakta og myter om varmepumper

Varmepumper er dyre å vedlikeholde

Feil! Normalt beregner man ca 1500-2000 kroner annen hvert år til service av varmepumpen. Dette for å rengjøre filtrene og sjekke gasstrykket. I tillegg blir inne og utedel renset skikkelig for å vedlikeholde effekten på pumpen.

Kjølefunksjonen om sommeren er en dyr luksus

Feil! Aircondition funksjonen bruker langt mindre strøm enn oppvarmingsfunksjonen. Årsaken er at det kreves mer energi når man skal varme opp luft fra f.eks 4 grader ute til 24 inne, dette betyr i praksis at pumpen varmer luften 20 grader. På en varm sommerdag med 30 grader ønsker du kanskje å ha 22 grader inne,
dette er bare 8 grader forskjell. I tillegg er det langt mindre energikrevende å kjøle luften enn å varme den opp. Du kan benytte aircondition gjennom en varm sommer for en sum av ca 250-300 kroner. Vi antar at denne myten har oppstått pga. hoteller i syden tar seg godt betalt for aircondition som tilbehør.

Varmepumpe bråker for mye

Feil! De første varmepumpene på markedet hadde en del støy, men her har det skjedd mye gjennom årenes løp. Innendelen i normal drift ligger på ca 30-34dB. Dette betyr at varmepumpen ikke vil være til sjenanse i huset ditt.

Varmepumper har for kort levetid til å være en god investering

Feil! Levetiden til varmepumpen påvirkes av hvordan den blir tatt vare på. Eiere som renser og rengjør den selv med jevne mellomrom kan vise til varmepumper som har levetid på opptil 20 år.

Varmepumper kan gjøre inneklimaet verre om man har tepper

Feil! Dette var noe man trodde en periode, men vitenskapelige tester viser tvert imot det motsatte. Varmepumper renser luften gjennom filtrene og selv om det sirkuleres store mengder luft, blåser den ikke opp støv fra tepper hvis anlegget er riktig montert. Noen varmepumper har i tillegg anti-pollen filter som gjør inneklimaet ennå bedre, anbefalt for de med astma og allergiplager.

Varmepumper er så dyre i innkjøp og montering, at det tar mange år før jeg har tjent det inn igjen

Dette vil avhenge av nåværende strømforbruk, men en gjennomsnittlig husholdning vil ha spart inn varmepumpen etter 3-5 år.

Varmepumpens utedel slutter å fungere hvis det blir under 20 minusgrader ute

Feil! Varmepumpen vil fortsette å gå til tross for et kaldt uteklima, de fleste varmepumper yter derimot ikke 100% under slike omgivelser og det kan være lurt å tilleggsfyre med f.eks ved eller elektrisitet på de kaldeste periodene. Husk også at i 95% av fyringssesongen i Norge ligger tempraturen mellom -7 og +7
grader.

Les også vanlige spørsmål om varmepumper Klikk her!